About

Το In the heart of the heart of another country* είναι ένα συλλογικό project μεταξύ σύγχρονης τέχνης και κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων που συνδιοργανώνεται από το AIN, το Μansion και το TWIXTlab.

 

Από την ίδρυσή του το 2008, το ΑΙΝ εστιάζει στη σύγχρονη συριακή καλλιτεχνική σκηνή. Το Mansion είναι ένας συλλογικός πολυχώρος στο κέντρο της Βηρυτού, ο οποίος κατοικείται από καλλιτέχνες, ερευνητές και ακτιβιστές με κοινό στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων στην πόλη. Το TWIXTlab, ένα project με βάση την Αθήνα, έχει ιδρυθεί από ανθρωπολόγους και καλλιτέχνες. Φέρνει κοντά τη σύγχρονη τέχνη και τις ανθρωπιστικές επιστήμες για να κατανοήσει και να παρέμβει στην καθημερινότητα σε μια περίοδο σφοδρών κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων.

Στόχος του project είναι να ανοίξει συζητήσεις γύρω από την κατάσταση στη Συρία και την πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Λίβανο. Επίσης, επιδιώκει συσχετισμούς ανάμεσα στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον σημαντικό παράγοντα αποτελεί η παρουσία μετατοπισμένων ανθρώπων -των επονομαζόμενων μεταναστών ή προσφύγων- και οι πολιτισμικές της επιρροές στις καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές πρακτικές σε αυτές τις τρεις χώρες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές, κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια και artist talks. Καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ερευνητές από ή με έδρα την Ελλάδα, τον Λίβανο και τη Συρία θα μοιραστούν και θα ανταλλάξουν σκέψεις, μεθόδους και πρακτικές για να αναλύσουν, να παρέμβουν και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές εντός των τρεχόντων κοινωνικοπολιτικών μετασχηματισμών που συμβαίνουν στις τρεις χώρες. Το πρόγραμμα ευελπιστεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μακροχρόνιες συνεργασίες και ανταλλαγές.

*Ο τίτλος του project είναι εμπνευσμένος από την ομότιτλη ποιητική συλλογή της Etel Adnan που δημοσιεύτηκε το 2005. Η Adnan είναι μια αναγνωρισμένη Λίβανο-Αμερικανίδα ποιήτρια, δοκιμιογράφος και εικαστικός, το έργο της οποίας ποτέ δεν απέφυγε να αντιμετωπίσει τις τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας κατά πρόσωπο. Γεννημένη το 1925, η Etel Adnan μεγάλωσε στη Βηρυτό. Η μητέρα της ήταν Ελληνίδα από τη Σμύρνη και ο πατέρας της Σύρος από τη Δαμασκό. Ζει ανάμεσα στο Παρίσι, τη Βηρυτό και την Καλιφόρνια.

 

Επιμελητές:

Ηώ Χαβιαρά (TWIXTlab), Sandra Iché (Mansion), Delphine Leccas (AIN), Ghassan Maasri (Mansion)

 

Σχετικά με εμάς:

AIN, Παρίσι-Βηρυτός-Δαμασκός

Η ΑΙΝ είναι μια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησε το 2008 στη Δαμασκό. Ασχολείται κυρίως με τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Συρίας, ενώ τακτικά οργανώνει events, κινηματογραφικές προβολές εκθέσεις, στρογγυλά τραπέζια και performances στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη (Visual Arts Festival, Δαμασκός, 2010, Biennale της Θεσσαλονίκης, 2011, International Film Festival, Ρότερνταμ, 2012, Depo, Κωσταντινούπολη, 2013, ZKM, Karlsruhe, 2014, Institute for Islamic Culture, Παρίσι, 2015). Πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε στη Βηρυτό. Η AIN ενδιαφέρεται να οργανώσει πλατφόρμες για να στηρίξει τους Σύρους καλλιτέχνες που διαμένουν στο εξωτερικό δημιουργώντας δίκτυα και διασυνδέσεις στις νέες χώρες κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο πραγματώνει τον σκοπό της να αναδείξει τη Συριακή καλλιτεχνική σκηνή. www.delphineleccas.org

Mansion, Βηρυτός

Το Mansion ίδρυσαν οι Ghassan Maasri (αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης και ακτιβιστής) και η Sandra Iché (συγγραφέας, χορεύτρια και καλλιτέχνης). Το Mansion είναι μια οικία που τη διαχειρίζονται και την κατοικούν καλλιτέχνες. Είναι μια τεράστια και όμορφη βίλα της δεκαετίας του 1930 που βρίσκεται στην ιστορική γειτονιά Zoqaq el-Blat στο κέντρο της Βηρυτού. Η βίλα με τα ευρύχωρα και ψηλοτάβανα δωμάτια και τους πολυεπίπεδους κήπους εγκαταλείφθηκε το 1982 και ξαναπήρε ζωή το 2012. Αυτή τη φορά πήρε τη μορφή ενός συλλογικού χώρου με πολυποίκιλους στόχους ως μια απόπειρα να επανενεργοποιήσει το δικαίωμα στην πόλη. Φιλοξενεί κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις, performances και εκθέσεις για το ευρύ κοινό καθώς και καλλιτεχνικά residencies, ενώ διαθέτει 10 studios σε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, designers, ανθρωπολόγους, διανομείς με ποδήλατα, πολεοδόμους, ακτιβιστές, οικογένειες καθώς και μια κινηματογραφική λέσχη. http://mansion-blatt.blogspot.com

TWIXTlab, Αθήνα

Το ΤWIXTlab έχει ερευνητικό, εκπαιδευτικό και δημιουργικό χαρακτήρα μεταξύ -ή αλλιώς twixt– τέχνης, ανθρωπολογίας και κοινωνικής πραγματικότητας. Υιοθετεί τη μορφή εργαστηρίου και στοχεύει να διαμορφώσει ή να στηρίξει παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή με τη χρήση εργαλείων της σύγχρονης τέχνης. Οι δραστηριότητες του TWIXTlab χαρακτηρίζονται από την αναφορά στον κριτικό λόγο των ανθρωπιστικών επιστημών και τη συστηματική διασύνδεση καλλιτεχνικής και επιστημονικής έρευνας. Το TWIXTlab προτείνει μαθήματα, σεμινάρια, workshops, προβολές κ.α. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει, ανεξάρτητα με την ως τώρα επαφή του με τη σύγχρονη τέχνη ή τις ανθρωπιστικές επιστήμες. www.twixtlab.wordpress.com

 

Συνεργάτες

 

Ταινιοθήκη, Αθήνα

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με την εγκατάστασή της στο νέο κτίριο Λαΐδα σηματοδοτεί μια καινούρια εποχή στην ιστορία της και στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Η Ταινιοθήκη, διαθέτοντας την υποδομή για να εκπληρώσει τον διπλό της ρόλο ως μουσείο και ως ψηφιακή βιβλιοθήκη, στοχεύει στο να συμβάλει στην καλλιέργεια μιας νέας γενιάς φίλων της εβδόμης τέχνης.

http://www.tainiothiki.gr/v2/

Dawawine, Λίβανος

Το Dawawine είναι ένας χώρος πολιτισμού και τεχνών με έμφαση στις παραστατικές και τις οπτικοακουστικές τέχνες. Είναι ανοιχτός σε λάτρεις των βιβλίων, καλλιτέχνες -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις παραστατικές και οπτικοακουστικές τέχνες και τη μουσική. Ο χώρος διαθέτει βιβλιοθήκη και μια μικρή αίθουσα προβολών.

www.dawawineblog.wordpress.com/