Επανανοηματοδοτήσεις του Δημόσιου Χώρου

Ποια είναι τα πρακτικά και συμβολικά νοήματα και ποιες οι χρήσεις του δημόσιου χώρου; Πώς επανανοηματοδοτείται το τι είναι δημόσιο σε περιόδους κρίσης; Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν διακυβεύονται οι δημόσιοι χώροι και με ποιους τρόπους τους διεκδικούν όταν απειλούνται λόγω οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων;

 

  • Ηώ Χαβιαρά

    (εικαστικός και ιδρυτικό μέλος του TWIXTlab / Ελλάδα)

    Η Ηώ Χαβιαρά θα κάνει αναφορά στους τρόπους με τους οποίους καλλιτέχνες ή μη χρησιμοποιούν την τέχνη ως μέσο παρέμβασης, διατάραξης, αποσταθεροποίησης ή υπονόμευσης στον δημόσιο χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Ghassan Maasri

    (αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του Mansion / Λίβανο)

    Η Βηρυτός χάνει ολοένα και περισσότερους δημόσιους χώρους λόγω της διαφθοράς, της αγοράς, του σεκταρισμού και της συστηματικής διάλυσης των κοινωνικών και πολιτισμικών δομών, όπως οι γειτονιές, τα θέατρα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα συνδικάτα και ούτω καθεξής. Σε αυτές τις συνθήκες, το να διαφυλάσσονται νέες πολιτιστικές ατζέντες, συνεργασίες, συνευρέσεις καθώς και η παραγωγή εκτός αγοράς καθιστά τον κυβερνητικό ή μη έλεγχο σαθρό.

    Βασιζόμενο σε ακτιβιστικά, κοινωνικά και καλλιτεχνικά δίκτυα που έχουν την ανάγκη για στέγαση και ελεύθερο χώρο για παραγωγή, το Mansion επιδιώκει να καλύψει αυτό το κενό καθώς και να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ιδιωτικού χώρου σε καιρούς κρίσης και έλλειψης χώρων εν γένει.

     

  • Khaled Malas

    (αρχιτέκτονας / Συρία/ΗΠΑ)

    Η παρουσίαση του Malas εστιάζει σε δύο πρόσφατα projects που διερευνούν εναλλακτικές αφηγήσεις για το τώρα και για τις δημιουργικές αντιστάσεις. Τα projects αυτά πηγάζουν από την ισχυρή πεποίθηση ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να επιτελέσει έναν μετασχηματιστικό ρόλο και ότι είναι σε θέση να υπερβεί τις σπανίως αμφισβητούμενες διακρίσεις ανάμεσα στο κτίριο και το μνημείο.

    Η Συρία αποτελεί ένα πεδίο πολλαπλών περιόδων εκτεταμένης βίας, όπου διακυβεύεται η γη. Ως εκ τούτου, η γνώση για προηγούμενους αγώνες διεκδίκησης του χώρου και για τις σηματοδοτήσεις του καθίσταται απαραίτητη. Σε αυτό το πλαίσιο, τα projects στα οποία εστιάζει ο Malas επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν νέους τρόπους δόμησης σύμφωνα με τις συνθήκες στη Συρία σήμερα.

  • Abir Saksouk

    (αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Dictaphone / Λίβανος)

    Το 2013, η ομάδα Dictaphone επιμελήθηκε το φθινοπωρινό τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού ArteEast, κάνοντας ένα αφιέρωμα σε ζητήματα όπως η προσβασιμότητα στη θάλασσα και ο δημόσιος χώρος σε διάφορες αραβικές πόλεις. Η ομάδα συγκέντρωσε υλικό από ακτιβιστές, καλλιτέχνες και ερευνητές από τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Συζητώντας επάνω στο υλικό αυτό, η Saksouk θα αναδείξει τους λόγους για τους οποίους ο αγώνας για τον δημόσιο χώρο είναι σημαντικός αναφορικά με τις αραβικές πόλεις, εστιάζοντας κυρίως στη Βηρυτό.

    Με την υποστήριξη του Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (MuCEM) της Μασσαλίας.