Καλλιτέχνες σε Καιρούς Συγκρούσεων

Πώς οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν τις κρίσεις, τις συγκρούσεις και τον πόλεμο; Πώς επηρεάζει η πολιτική ή/και η καλλιτεχνική τους εμπλοκή τις πρακτικές και τις μεθόδους παραγωγής των έργων τους και αντιστρόφως; Ποιες είναι οι μέθοδοι που υιοθετούν ή εφευρίσκουν ώστε να παραγάγουν καλλιτεχνικά έργα σε τέτοιου είδους πλαίσια;

  • Άρης Χατζηστεφάνου

    (ανεξάρτητος δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής / Ελλάδα)
    Ο Χατζηστεφάνου άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Ραδιόφωνο του Σκάϊ. Το 2005 ξεκίνησε τη δική του επιτυχημένη εκπομπή Infowar. Το ντοκιμαντέρ του για την ελληνική κρίση Debtocracy (2011) προκάλεσε τη διακοπή της εκπομπής του και την απόλυσή του. Έχει συνεργαστεί με το BBC World Service, τον Guardian και είναι συνιδρυτής του περιοδικού Unfollow. Έχει σκηνοθετήσει ή συμμετάσχει στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ που διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο με μοναδικούς χορηγούς τους θεατές. Μεταξύ άλλων είναι τα Catastroika (2012), Fascism Inc. (2014) και This Is Not a Coup (2016).

  • Φανή Μπήτου

    (εικαστικός / Ελλάδα)
    Η καλλιτεχνική της πρακτική περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ, εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους σε συνδυασμό με την έρευνα σε ιστορικά αρχεία και μέσα από την προφορική ιστορία ή τις καθημερινές πρακτικές του κοινωνικού υποκειμένου. Γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για την πλατεία Βικτωρίας από το 2013, όπου διαμένουν μετανάστες που έχουν αποτελέσει αποδιοπομπαίο τράγο στα χρόνια της κρίσης.

     

  • Ελπίδα Ρίκου και Ελεάνα Γιαλούρη

    (ανθρωπολόγος, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος του TWIXTlab και Ελεάνα Γιαλούρη, ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος / Ελλάδα)
    Η Ελπίδα Ρίκου και η Ελεάνα Γιαλούρη, που συντονίζουν το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Learning from documenta, θα συζητήσουν όψεις της έρευνας που συνδέονται με την παρουσία της έκθεσης documenta 14 στην Αθήνα στην παρούσα ιστορική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

  • Ziad Kalthoum

    (κινηματογραφιστής – Συρία/Γερμανία)
    Ο Ziad Kalthoum είναι κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ που ασχολείται με κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Η ταινία του The Immortal Sergeant (2013) είναι μια μυθοπλαστική αυτοβιογαφία-μαρτυρία της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Δαμασκού κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Η τελευταία του ταινία, Deek Beirut (2016), διερευνά τον αντίκτυπο που έχει η καταστροφή και ο πόλεμος στη Συρία στις ζωές των Σύρων οικοδόμων που ζουν στον Λίβανο.