Ακτιβιστές, καλλιτέχνες και ερευνητές θα ανταλλάξουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους όσον αφορά πτυχές της μετανάστευσης και της εξορίας.
Ακτιβιστές, καλλιτέχνες και ερευνητές θα ανταλλάξουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους όσον αφορά πτυχές της μετανάστευσης και της εξορίας.
(ακτιβίστρια και κινηματογραφίστρια / Ελλάδα)
Η Έφη Λατσούδη έχει εργαστεί σε φυλακές ανηλίκων και σε ψυχιατρικά ιδρύματα καθώς και ως σεναριογράφος και κινηματογραφίστρια σε ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Μετακόμισε στη Λέσβο το 2001 και συμμετέχει στο Π.Ι.Κ.Π.Α -μια αυτοοργανωμένη δομή στέγασης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες- από την ίδρυσή του. Έχοντας συναναστραφεί πρόσφυγες και μετανάστες για περισσότερα από δέκα χρόνια, θα μοιραστεί την εμπειρία της από την απόγνωση, την κόπωση και τον πόνο των μεταναστών και των προσφύγων, τις τραγωδίες που είδαν στη θάλασσα και τον θυμό τους ενάντια στη βαρβαρότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες. Θα συζητήσει, τέλος, το ζήτημα της αλληλεγγύης από τα κάτω.
(σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και ιδρυτής του Fortress Europe / Ιταλία)
Ο Del Grande ίδρυσε το 2006 το Fortress Europe, ένα διαδικτυακό παρατηρητήριο για τα θύματα των συνόρων. Πρόκειται για μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης για τα ζητήματα γύρω από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Επίσης, κάλυψε δημοσιογραφικά την Αραβική Άνοιξη και τους πολέμους στη Λιβύη και τη Συρία.
(μέλος της θεατρικής ομάδας Zoukak / Λίβανος)
Ο Hashem Adnan θα παρουσιάσει τους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους δουλεύει η ομάδα Zoukak. Η ομάδα, που ιδρύθηκε το 2006 με έδρα τη Βηρυτό, χρησιμοποιεί συλλογικές και κοινοτικές μεθόδους εργασίας υιοθετώντας διαφορετικές θεατρικές γλώσσες. Η ομάδα εξελίσσει την καλλιτεχνική της προσέγγιση και τις διάφορες τεχνικές δραματοθεραπείας και κοινωνικού θεάτρου μέσα από την επαφή της με ανθρώπους σε δύσκολες χρόνιες ή και περιστασιακές συνθήκες: καταστάσεις που απορρέουν από πολέμους, σωματική και ψυχολογική βία, ακραίες συνθήκες εκτοπισμού και περιθωριοποίησης στον Λίβανο και στο εξωτερικό.
(εικαστικός και ιδρυτικό μέλος του TWIXTlab / Ελλάδα)
Μέσα από τα πράγματα και τους τρόπους με τους οποίους δρουν, η Σοφία Γρηγοριάδου διερευνά διαφορετικές προσεγγίσεις επάνω στον εκτοπισμό των ανθρώπων. Εστιάζει σε σχετικά έργα τέχνης καθώς και στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Τελευταία, η μετανάστευση εμφανίζεται ως επαναλαμβανόμενο θέμα σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής και ακτιβιστικής δραστηριότητας, από γνωστά διεθνή καλλιτεχνικά γεγονότα μέχρι τοπικές παρεμβάσεις και διαδικτυακά projects. Η προσέγγισή της αποτελεί μέρος μιας έρευνας γύρω από ζητήματα σχετικά με τη μετανάστευση σε συνεργασία με την Έλλη Βασσάλου, καλλιτέχνιδα και αρχιτέκτονα.
(ανεξάρτητoς δημοσιογράφος – Γαλλία/Λίβανος)
Ο Haddad τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου. Το 2013 φτάνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μονάχα μερικές δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Το ελληνικό κράτος, με στόχο να αποτρέψει περαιτέρω αφίξεις, έχει ήδη κλείσει μια ανοιχτή δομή φιλοξενίας οργανωμένη από κατοίκους (ΠΙΚΠΑ). Στο μεταξύ, ύστερα από κάποια χρόνια σχετικής ανοχής, ο Λίβανος κλείνει τις πόρτες και σκληρύνει την πολιτική του απέναντι στους Σύρους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Μέσα από τα μάτια και τις φωνές των Σύρων που γνώρισε κατά τη μετακίνησή τους από τη μια χώρα στην άλλη, ο Emmanuel Haddad αποπειράται να αφηγηθεί διαδρομές, να συζητήσει τα νομικά πλαίσια που αλλάζουν και να διερευνήσει το πώς οι μεταναστευτικές πολιτικές διαμορφώνουν τις ζωές των προσφύγων από τον Λίβανο στην Ελλάδα και παραπέρα.
(Λώρα Μαραγκουδάκη, Sylvie Planel, Matthieu Quillet), ακτιβιστές και κινηματογραφιστές / Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία
Το καλοκαίρι του 2011, οι κινηματογραφιστές Λώρα Μαραγκουδάκη, Sylvie Planel και Matthieu Quillet ταξίδεψαν σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ιταλία με μια φορητή μονάδα σινεμά καταγράφοντας μια σειρά αγώνων από μετανάστες που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών και συζητήσεων γνώρισαν και αντάλλαξαν εμπειρίες με ομάδες και άτομα, ενώ συνέλεξαν υλικό που τελικά συνέθεσε μια σειρά ταινιών μικρού μήκους. Η συλλογή αυτή αποτελεί ένα στιγμιότυπο της μεταναστευτικής εμπειρίας με φόντο την καπιταλιστική κρίση, την άνοδο της ακροδεξιάς, την αντιμεταναστευτική ρητορική και την εντατικοποίηση του δόγματος της «ασφάλειας» στα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Λώρα Μαραγκουδάκη είναι εικαστικός και κινηματογραφίστρια και ζει στην Αθήνα. Η Sylvie Planel είναι ερευνήτρια και κινηματογραφίστρια και ζει στην Αγγλία. Ο Matthieu Quillet είναι ανεξάρτητος κινηματογραφιστής και ζει στη Νότια Γαλλία.