Το Αδιέξοδο της Πάτρας

Η Πάτρα είναι κεντρικό λιμάνι της Ελλάδας στην Αδριατική θάλασσα -η Ιταλία βρίσκεται μονάχα μερικά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, μετανάστες έχουν έρθει στην Πάτρα γιατί είναι μια πύλη εξόδου· το τελευταίο λιμάνι απόπλου για εκείνους που ελπίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Δυτική Ευρώπη. Η ταινία ακολουθεί εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν καθημερινά στην Πάτρα, αναπολούν την εποχή των συλλογικών διεκδικήσεων των μεταναστών και αναρωτιούνται τι επιφυλάσσει το μέλλον.

 • Tracing Movements

  Το καλοκαίρι του 2011, οι κινηματογραφιστές Λώρα Μαραγκουδάκη, Sylvie Planel και Matthieu Quillet ταξίδεψαν σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ιταλία με μια φορητή μονάδα σινεμά καταγράφοντας μια σειρά αγώνων από μετανάστες που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών και συζητήσεων γνώρισαν και αντάλλαξαν εμπειρίες με ομάδες και άτομα, ενώ συνέλεξαν υλικό που τελικά συνέθεσε μια σειρά ταινιών μικρού μήκους. Η συλλογή αυτή αποτελεί ένα στιγμιότυπο της μεταναστευτικής εμπειρίας με φόντο την καπιταλιστική κρίση, την άνοδο της ακροδεξιάς, την αντιμεταναστευτική ρητορική και την εντατικοποίηση του δόγματος της «ασφάλειας» στα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 • Λώρα Μαραγκουδάκη

  Η Λώρα Μαραγκουδάκη είναι εικαστικός και κινηματογραφίστρια και ζει στην Αθήνα. Η Sylvie Planel είναι ερευνήτρια και κινηματογραφίστρια και ζει στην Αγγλία. Ο Matthieu Quillet είναι ανεξάρτητος κινηματογραφιστής και ζει στη Νότια Γαλλία.

 • Sylvie Plannel

  Η Sylvie Planel είναι ερευνήτρια και κινηματογραφίστρια και ζει στην Αγγλία.

  https://vimeo.com/user36980374

 • Matthieu Quillet

  Ο Matthieu Quillet είναι ανεξάρτητος κινηματογραφιστής και ζει στη Νότια Γαλλία.